O relație de cuplu nu poate fi mai evoluată decât cel mai puțin evoluat dintre partenerii acelei relații. Adică o relație este maxim de puternică cât cel mai slab dintre cei doi. Care este cel mai important ingredient pentru o relație reușită pe termen lung?

IUBIREA !!!

definită ca acel atașament durabil extrem de puternic și rezistent, permite creșterea unor copii și existența partenerilor în climat securizat afectiv și nu numai. Iubirea apare în timp, după ce perioada de „îndrăgostire” trece, dacă modelul de relaționare (copiat de la părinți și prea puțin modificat) este unul sănătos.

Model sănătos, adică un model de relaționare bazat pe respect reciproc, pe înțelegerea faptului că partenerul este un individ diferit de noi (o structură proprie, nevoi proprii – este un univers în sine diferit de al nostru). Dar mai ales bazat pe intenționalitate constructivă.

În prima etapă, „îndrăgostirea” se manifestă atracția, chimia. Este o etapă relativ scurtă, în care rareori se iau decizii înțelepte. Această atracție se poate menține pe termen lung, dar în puține cazuri. De aceea, mai important este ca cei doi să împărtășească același sistem valoric, aceeași ordine a priorităților.

Cu alte cuvinte, aceleași valori sunt importante pentru ambii parteneri. Mai mult decât atât ordinea în care sunt puse după importanță să fie aceeași sau măcar primele trei valori cele mai importante.

Dacă această listă nu coincide cu cea a partenerului, eforturile vor fi făcute în direcții diferite. Nu trag amândoi la aceeași căruță!

EXERCIȚIU- Relație de cuplu

Lista valori / priorități Descriere imaginea relației așa cum o dorești

Recapitulare: OBIECTIVE COMUNE

O imagine a relației comună

Vestea neplăcută este că majoritatea oamenilor nu au un model sănătos de relație de cuplu. Vestea bună este că de multe ori acest lucru poate fi îmbunătățit foarte mult. Nu renunțați la partener!!!

Doar în cazul adicțiilor sau a violenței domestice!! Pentru o relație sănătoasă, echilibrată, frumoasă va fi nevoie să faci aceleași eforturi de introspecție/ evoluție cu orice partener.

Rețineți că ne alegem partenerul conform modelului avut. Adică ne „îndrăgostim” de acel om care ne poate „dărui” același tip de relaționare pe care îl avem ca model. De aceea un număr de parteneri, mulți oameni încep să constate existența unui tipar cu același deznodământ.

Dezvoltarea ta personală îți vor îmbunătăți viața și relațiile cu ceilalți oameni (copii, partener). Te vei cunoaște și înțelege (și nu doar pe tine). Comunicarea va fi eficientă și constructivă. Folosind un model de relaționare sănătos, în viața ta va fi loc pentru liniște, pace, iubire.