...

Cum abuzul emoțional și fizic poate provoca sensibilitate emoțională?

 

Legătura dintre sensibilitatea emoțională și abuz

Ce s-ar întâmpla dacă un copil ar fi martorul unui accident de mașină îngrozitor? Sunt șanse copilului să-i fie frică să conducă o vreme, mai ales dacă cineva apropiat de el este ucis într-un accident.

Când creierul nostru experimentează un eveniment rău, el înregistrează evenimentul pentru a ne avertiza atunci când o experiență similară s-ar putea repeta. Cu alte cuvinte, răspunsul de luptă sau de zbor este activat deoarece creierul anticipează un fel de pericol pe care l-a înregistrat anterior.

Toate acestea se pot întâmpla oamenilor normali care nu au mai fost niciodată abuzați. Dar dacă abuzul ar schimba structura creierului, astfel încât multe afecțiuni obișnuite par să pună viața în pericol?

Răspunsul, după cum probabil ați ghicit, este dezvoltarea sensibilității emoționale.

În articolul meu anterior, „Cum afectează abuzul emoțional creierul”, am explicat cum se schimbă structura creierului pe măsură ce o persoană continuă să sufere abuzul. Pe măsură ce structura creierului se schimbă într-un anumit fel, o persoană devine sensibilă emoțional.

De ce copiii abuzați devin adesea mai sensibili

Cercetările au arătat că creierul cuiva care a suferit abuzuri continue își poate schimba structura pentru a ajuta persoana să se adapteze la abuz. Într-un studiu, s-a descoperit că femeile care au fost abuzate sexual aveau mai multe șanse să experimenteze un fel de amorțeală față de plăcerea sexuală.

Deoarece creierul femeilor avea structuri modificate în zonele responsabile de dorința sexuală, acestea erau mai puțin interesate de sex. Făcând acest lucru, creierul crede că le poate proteja pe aceste femei de abuzuri sexuale suplimentare. (Vezi și Cum influențează factorii psihologici dorința sexuală)

Deci, ce legătură are asta cu sensibilitatea emoțională? Creierul persoanei abuzate va dori să împiedice persoana să experimenteze din nou durerea emoțională, astfel încât, făcându-se mai sensibil la stimulii externi, creierul poate detecta potențialele amenințări mai devreme.

Te-ai întrebat vreodată de ce uneori te simți speriat și prietenii tăi nu? Asta pentru că creierul tău este probabil mai bun în a găsi potențiale amenințări decât al prietenului tău.

Ați instala un sistem de alarmă mai puternic dacă hoții v-ar fura banii din casă de mai multe ori? Este exact ceea ce se întâmplă cu creierul atunci când experimentează orice experiență neplăcută. Echipându-se pentru posibile amenințări viitoare, creierul crede că poate proteja Stai departe de ei, când într-adevăr te face sensibil emoțional.

O viziune mai amplă

Se crede că oamenii care sunt ectomorfi sau zvelți în mod natural au sisteme nervoase mai sensibile. Da, se știe că forma corpului este determinată genetic, dar ar putea fi mecanisme de apărare folosite de creier pentru că vrea să protejeze o persoană de durerea care declanșează aceste Gena care provoacă hipersensibilitate în sistemul nervos?

Dacă părinții tăi te-au speriat în copilărie, îngrijorându-ți aproape orice, sunt șanse ca creierul tău să dezvolte excesiv zonele creierului tău responsabile de frică și anxietate care te ajută să identifici potențiale pericole din lume.

Deci ce rost are? Hipersensibilitatea ta poate fi pur și simplu adaptarea creierului tău la experiențe proaste pe care le-ai avut în trecut.

Deci, aceste modificări ale creierului pot fi inversate? Din fericire, poți face multe. În cursul de încredere în sine solidă, explic cum să depășești influența experiențelor din copilărie din trecut și cum să depășești această hipersensibilitate pe care ai dezvoltat-o.

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.